Find det rigtige champagneglas - Det dårligste valg er måske det bedste?


Rødvin, hvidvin, mousserende og dessertvin. Der er mange forskellige vine at vælge imellem og bestemt også masser af glas. Men hvilket glas skal du vælge når du først lukker op for den boblende champagne? Her får du svar på hvilke oplevelser forskellige glas giver af din champagne, og hvorfor det dårligste glas ikke altid er så skidt igen. 

Når du først har hældt op til gæsterne, starter en ny proces i champagnen. Alt efter hvilken champagne du har hældt op, vil du kunne få forskellige oplevelser ud fra hvilket glas du vælger at servere i. 

Høje smalle glas vil vil gøre aromaerne tætte, men det er ikke nemt at få næsen ned i de klassiske høje glas, og du vil gå glip af duftenes indtryk. Med et bredt glas, vil du nemt kunne dufte champagnen, men boblerne vil også hurtigere kunne stige til vejrs og ud af glasset - og efterlade din champagne flad og kedelig. 

Champagnefløjter - Dem du sikkert tænker på

Fløjter eller “flute” er det klassiske champagneglas som vi oftest ser. Glasset er slankt fra bunden og op, og har ofte en ru bund som aktiverer og samler boblerne i champagnen. 

Champagnefløjterne giver et flot udtryk, og kan som et af de eneste vinglas fyldes helt op. 

Det er dog sjældent det bedste glas, hvis du vil nyde din champagne til fulde. Den slanke form på glasset holder aromaerne inde og med en lille overflade på vinen, vil den ikke kunne udfolde sig. Når du så tager med i beregningen at champagne for det meste serveres kold, som også “lammer” smagene i vinen, vil det højst sandsynligt ende med en lidt tam smagsoplevelse. 

Champagneskålen - 1920’ernes ikoniske glas og det "dårlige" valg

Champagneskålen eller “bowle” minder i virkeligheden mest om et stort vinglas hvor toppen er skåret af. Champagneskålen var i 1920’erne og 1930’erne det helt normale go-to glas, når de dyre bobler skulle nydes. Bowlen giver en udtrykkelig eksklusiv præsentation, som man også kender fra de store champagne-tårne fra filmene. 

Et af de store minusser ved champagneskålen, er at den store overflade i glasset gør at champagnens bobler hurtigt stiger til vejrs og efterlader en “flad” champagne. Det betyder at vinen skal drikkes hurtigere end i andre glas, hvis du skal nyde de kildene bobler i champagnen. 

Selvom champagneskålen ikke lyder som det gode valg, så har den et trick i ærmet. En af champagneskålens party-tricks er nemlig, at ved at præsentere vinen med en så stor overflade, så åbner vinen sig meget hurtigere. Det vil altså sige at du ikke skal åbne vinen i forvejen for at lade smagen udfolde sig. Samtidig er en champagneskål god til at tage toppen af boblerne i unge (og billige) champagner, som oftest kan drukne smag og nydelse i en brus-eksplosion. 

champagneglas

 

Champagneskålen kan derfor være det gode valg, hvis anledningen er korrekt. Nytår er for eksempel en af de anledninger, hvor champagne skålen er perfekt. Champagnen bliver typisk hældt op og drukket hurtigt lige efter. Som en bonus kan du også bruge den til at løfte præsentationen af dine drinks efter der er skålet i champagne klokken 24.

 

Det tulipanformede glas - Et must til de helt dyre champagner

Spørger du en ægte vinentusiast om hvilket glas der er bedst til champagne vil du nok få svaret: “Det er et hvidvinsglas”. Og hvidvinsglasset er også et af de bedste glas til at lade smags- og duftindtryk udfolde sig til fulde. De fleste hvidvinsglas har form som en tulipan, som gør at vinen har en stor overflade at udfolde sig på, men en smal åbning i toppen, som sørger for at alle aromaerne, ikke fiser til vejrs med det samme. Til ældre champagner er dette glas helt perfekt, som en beskyttende beholder til de dyre dråber. 

Hvidvin

En af ulemperne ved at servere champagne i hvidvinsglas er, at det tager lidt længere tid for vinen at udfolde sig, og det stiller krav til at du ved præcis hvor stor en mængde der skal i glasset for at vinen har optimale forhold. Har du en champagne med kraftige bobler, skal den hældes op i god tid, så nogle af boblerne kan nå at slippe ud af glasset inden servering. Går du efter et eksklusivt udtryk med din servering, kommer dette glas dog også lidt til kort. 

Det tulipanformede hvidvinsglas er derfor et godt valg, hvis du har erhvervet dig en fin vintage-champagne, som skal nydes til fulde og med god tid afsat til det.