Vælg den rigtige vase


Det er ikke altid til at gennemskue hvilken vase du skal bruge til dine blomster, eller hvilke blomster du skal bruge til din vase. Vi giver dig her en gennemgang af hvordan du bedst vælger dine vaser, hvordan du får dine blomster til at holde endnu længere og endda også hvordan du kan bruge dine vaser uden blomster. 

Drømmer du om et hjem med flotte vaser fyldt med smukke buketter, så har vi et godt udvalg af smukke, skøre og skæve vaser. Og mon ikke om der findes en du slet ikke kan undvære?

Store vaser

Store blomster og buketter, som fylder godt op i stuen, skal bruge en stor og smuk vase til at holde dem på plads. En stor vase er god at bruge sammen med hortensiaer, store tulipaner eller en tæt buket med vilde roser. Er du ikke så meget til de friske blomster kan en stor evighedsbuket også gå rigtig godt i en stor vase, og skabe harmoni i dit rum. 

Stor vase

Señor og Señora vaserne er helt perfekte til de store buketter og grene. Hvis du er rigtig fræk, så kan du også bruge dem som kæmpe potter til orkidéer.

Vælger du en høj cylinderformet vase, giver vasen en struktur til blomsterne, og du kan derfor med fordel vælge at fylde vasen med langstilkede blomster, som roser eller liljer. Du kan se hvordan du bedst arrangerer dine blomster i høje vaser længere nede i guiden. 

Langstilkede blomster med store blade tager sig bedst ud i en stor rund gulvvase. Gulvvaser er også rigtig gode til bomuldsstilke og pampasgræs, og du kan nemt opnå et eksklusivt udtryk i hjemmet hvis du afsætter lidt plads til en stor gulvvase.  

Se vores store vaser her.

Mini vaser

Du kan aldrig få nok mini vaser. Mix godt og grundigt med former, farver, højder og materiale. Vælg glas og keramik i både kraftige og sarte farver, og arranger dem på kommoden, i en halvcirkel på spisebordet eller på et fad på sofabordet. Det vigtigste når du arrangerer dine minivaser er at opnå en harmoni i din opstilling. 

Du kan både lege med en symmetrisk opstilling, men en asymmetrisk opstilling med en lille samling vaser og en enkelt med lidt afstand til de andre kan give et harmonisk rod, som giver dit rum en kant. 

Mini vase

Når du arrangerer dine blomster i mini vaserne kan du gå efter tommelfingerreglen at du skal bruge mindst en, men maksimalt tre blomster i hver vase, og de må endelig ikke have samme længde. Du skal ikke være bange for at sætte en meget lang stilk i en mini vase eller lade stilkene krydse hinanden. Du skal selvfølgelig bare være opmærksom på at vaserne kan stå stabilt med stilkene i. Som udgangspunkt skal du fjerne så mange blade som muligt fra stilken, så dit arrangement får et “rent” udtryk.  

Se alle vores mini vaser her.

Vaser med smal hals

Den smalle åbning og lange krop gør smalhalsede vaser fantastisk elegante når de bruges til langstilkede og høje blomster. Afhængigt af vasen størrelse kan den passe perfekt til større grene eller enkelte blomsterarrangementer. 

Vaser med smal hals i keramik

En smalhalset vase kan også give nyt liv til de gamle buketter. Ofte er vi tilbøjelige til at smide hele buketten ud, når den begynder at hænge, men du kan genbruge nogle af de blomster der stadig er friske i din smalhalsede vase. 

Se alle vores vaser med smal hals her.

Små vaser og runde vaser

Små, buttede og runde vaser kan føles svære at få til at fungere med blomster, men hvis du går med enkelte blomster arrangementer, nogle gange kan du nøjes med en enkelt blomst, som breder sig, kan du hurtigt skabe et flot udtryk i både vase og blomst. 

Lille rund vase i glas

 

Blomster som roser, krysantemum, margueritter og orkidéer fungerer rigtig godt i de små runde vaser. Du kan med fordel gå efter blomster med stive stilke, som er nemme at arrangere i de runde vaser og som kan holde sin egen vægt.

Arranger dine blomster

Når du skal til at arrangere dine blomster har du allerede en fordel hvis du har et øje for detaljen. Hvis ikke, så får du lige et par hurtige tips til hvordan du nemt får dine blomster arrangeret på bedste vis. 

I firkantede høje vaser har blomsterstilke en tendens til at falde ud i hjørnerne. For at undgå dette kan du opbygge din buket med et “skelet” af hårdstilkede blomster og lade de blødere stilke blive holdt sammen i midten af buketten.

Når det kommer til sammensætningen af blomster skal du undgå at sammensætte blomster med samme form. I en mini vase vil en roses og en nellikes form ikke stå ud fra hinanden, men hvis du derimod sammensætter en nellike og en lavendel, vil du have to forskellige former og udtryk i dit arrangement. Igen - harmoni i asymmetri. 

Sådan får du dine blomster til at holde

Det nemme tip her er at du bare shopper amok i evighedsbuketter. Du kan få dem i stort set alle former og farver og de kræver ingen vedligehold, så det er jo simpelt nok. 

Men engang imellem kan det jo give et dejligt friskt udtryk at fylde stuen med friske blomster. Især i vinterhalvåret, hvor vejret er gråt og trist, kan det give ny energi at skabe en oase med friske blomster i dit hjem. 

  • Fjern altid blade fra stilkene. Der må ikke være blade som er i kontakt med vandet. Bladene vil rådne, der vil udvikles bakterier i vandet og dine blomster vil hurtigt dø ud.

  • Skær dine stilke til. Vi kender alle tricket med at skære stilkene til før buketten ryger i vand, men når du gør det så sørg for at bruge en god saks eller skarp kniv, så snittet er rent og pænt.

  • Skift vandet. Hvis du drikker gammelt vand med bakterier, bliver du højst sandsynligt syg. Det samme gælder dine blomster. Uden rent vand går der ikke mange dage før dine blomster er trætte. Skift vandet så ofte som muligt og gerne dagligt.

  • Undgå for meget sollys. Afskårne blomster bør som udgangspunkt aldrig stå i direkte sollys. Varmen vil hurtigt få væsken i blomsterne til at tørre ud og din buket vil begynde at hænge.

 

Rengør dine blomstervaser

Når det kommer til at rengøre dine vaser, er det en simpel, men meget vigtig opgave. Du kan i næsten alle tilfælde klare den med lunkent vand og lidt opvaskemiddel. Brug en opvaskebørste eller en flaskerenser til at komme godt i bund, og sørg for at skylle godt efter så der ikke er sæberester i vasen. 

En beskidt vase kan gøre at der kommer råd i vandet som, udover at kunne afgive en dårlig lugt, giver bakterier en god base for at udvikle sig hurtigt og tage livet af dine smukke blomster. Friskt rent vand er det der skal til for at give dine blomster bedst mulighed for at holde sig, så sørg også for at skifte vandet ofte, og gerne dagligt.

Opbevaring af dine vaser

Det er ikke som sådan en større videnskab at opbevare dine vaser, når de ikke er i brug. De fleste af os vælger en hylde i et skab og sætter vasen væk når den ikke skal bruges til blomster. Men nu hvor du har en masse smukke vaser, er det da en skam at gemme dem væk. Brug dem som dekorative elementer i din reol, på kommoden eller skab et helt kunstværk med dine vaser på nogle små hylder på væggen. 

Af erfaring kan vi give dig tippet om at de helst skal stå uden for rækkevidde af kæledyr og børn - uanset om der er blomster i eller ej. 🙃